ZarządzanieCzym jest dział płac w firmie? Rola, obowiązki i wyzwania
Dział płac, choć często utożsamiany z kadrami, pełni w strukturze nowoczesnej firmy zupełnie odrębną, niezwykle odpowiedzialną rolę. To właśnie specjaliści ds.
E-teczka to dokumentacja pracownicza prowadzona w postaci elektronicznej. Kodeks pracy dopuszcza obie formy równorzędnie, ale zmiana postaci wymaga zachowania warunków technicznych i poinformowania pracowników o możliwości odbioru poprzedniej wersji.
E-teczka to potoczna nazwa dokumentacji pracowniczej prowadzonej w postaci elektronicznej. Kodeks pracy traktuje obie postacie równorzędnie — pracodawca prowadzi i przechowuje akta osobowe w postaci papierowej lub elektronicznej, według własnego wyboru.
Niezależnie od postaci obowiązują te same wymogi dotyczące przechowywania. Dokumentację utrzymuje się w sposób gwarantujący zachowanie poufności, integralności, kompletności i dostępności, w warunkach niegrożących uszkodzeniem lub zniszczeniem.
Zmiana postaci z papierowej na elektroniczną wymaga procedury. Nie wystarcza samo zeskanowanie dokumentów: konieczne jest sporządzenie odwzorowania cyfrowego i opatrzenie go kwalifikowanym podpisem elektronicznym albo kwalifikowaną pieczęcią elektroniczną pracodawcy.
Po zmianie postaci pracodawca informuje pracowników o możliwości odbioru poprzedniej wersji dokumentacji w terminie trzydziestu dni. Dokumentacji nieodebranej nie niszczy się dowolnie — przepisy określają odrębny tryb postępowania.
Stan prawny na 7 sierpnia 2026
| Wymóg | Treść | Podstawa |
|---|---|---|
| Dopuszczalność | postać papierowa lub elektroniczna | art. 94 pkt 9a k.p. |
| Warunki przechowywania | poufność, integralność, kompletność, dostępność | art. 94 pkt 9b k.p. |
| Zmiana postaci | odwzorowanie cyfrowe + kwalifikowany podpis | art. 94⁸ § 1 k.p. |
| Informacja dla pracowników | o zmianie i możliwości odbioru | art. 94⁹ § 1 k.p. |
| Termin odbioru poprzedniej postaci | 30 dni | art. 94⁹ § 1 k.p. |
| Okres przechowywania | 10 lat dla umów od 1.01.2019 | przepisy o dokumentacji |
Firma przenosi akta 150 pracowników z papieru do postaci elektronicznej.
Krok 1: odwzorowanie cyfrowe każdego dokumentu.
Krok 2: opatrzenie kwalifikowanym podpisem albo pieczęcią elektroniczną.
Krok 3: informacja dla pracowników — odbiór papieru w ciągu 30 dni.
Samo zeskanowanie dokumentów nie wystarcza. Bez kwalifikowanego podpisu albo pieczęci odwzorowanie nie zastępuje dokumentu papierowego, a zmiana postaci nie następuje skutecznie.
Dokumentacji nieodebranej przez pracownika w wyznaczonym terminie nie niszczy się od razu — przepisy określają odrębny tryb postępowania z nią.
Tak. Kodeks pracy dopuszcza postać papierową i elektroniczną równorzędnie, a wybór należy do pracodawcy.
Nie. Odwzorowanie cyfrowe musi zostać opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym albo kwalifikowaną pieczęcią elektroniczną pracodawcy.
Pracodawca informuje pracowników o zmianie oraz o możliwości odbioru poprzedniej postaci w terminie 30 dni od przekazania informacji.
Zachowanie poufności, integralności, kompletności i dostępności dokumentacji, w warunkach niegrożących uszkodzeniem lub zniszczeniem.
Tak samo jak papierową — przez 10 lat od końca roku kalendarzowego, w którym ustał stosunek pracy, dla umów zawartych od 1 stycznia 2019 roku.
Tak. Prawo dostępu do dokumentacji pracowniczej przysługuje niezależnie od jej postaci, a pracodawca ma obowiązek wydać jej kopię na wniosek.
Tak. Zmiana postaci działa w obie strony, przy zachowaniu wymogów dotyczących sporządzenia odwzorowania i poinformowania pracowników.